Marie Curie var en av 1900-talets mest framstående personer. Hon var den första kvinna att tilldelas ett Nobelpris för sina upptäckter och är än idag den enda kvinnan som erhållit nobelpriset två gånger, ett i fysik och ett i kemi. Hennes studier kring radioaktivitet har haft stor betydelse, inte minst för behandling av cancersjukdomar med radioaktiva strålar.

Hon var verkligen en pionjär med sin banbrytande forskning inom naturvetenskaperna och blev en förebild för efterkommande kvinnliga forskare. Under Nobel Week Lights 2021 vill Emma Hjortenklev Wassberg göra en tolkning av Maries första nobelpris i fysik som hon delar med sin man Pierre Curie och vetenskapsmannen Henri Becquerel.

På grund av sin radioaktivitet lyser radium och dess salter i en grön kulör i mörker. Det kan upplevas som spännande, mystiskt och farligt. Med detta verk vill konstnären hylla Marie Curie för hennes enastående arbete i en tid då kvinnor diskriminerades, motarbetades och sällan fick möjlighet att förverkliga sina drömmar.

Västerbrons fantastiska utformning – de två bågarna som tillsammans skapar ett M (som en hyllning till Marie) kan även symbolisera den elektromagnetiska strålningens vågformade flöde. Västerbron är därför en självklar och naturlig plats för gestaltningen av detta Nobelpris. Bron kan ses från ett flertal platser i Stockholms innerstad och är en välkänd plats. Västerbrons storlek och form har en stark karaktär och lämpar sig väl för ljussättning.

De upplysta bågarna belyses i grönt i ett flertal olika akter. Det gröna skimrar, pulserar och vandrar längs bågarna. Idéen är att brovalven ska utstråla en energi som om bron är radioaktiv. Ljusrörelsen är långsam och har en närmast mystisk karaktär. Med installationen vill Emma Hjortenklev Wassberg illustrera radioaktivitetens dualitet i mänsklig hand, i det godas eller ondas tjänst. Det är en effektfull installation som ger utrymme för olika tolkningar.

Emma Hjortenklev Wassberg är från början utbildad industridesigner vid Lunds Universitet och har även studerat inredningsarkitektur på Aalto University i Finland. Hon är verksam inom en rad andra områden såsom konst, och nu på senare tid ljusdesign.

Efter att ha erhållit förstapris i landskapsarkitekturtävlingen Oyster 2019, där förslaget var en storskalig ljusinstallation, fortsatte Emma sin kreativa bana inom ljus. Hennes multidisciplinära bakgrund gör henne till en kreativ problemlösare med ett starkt sinne för detaljer. Oavsett projekt är målet att skapa en perfekt harmoni och atmosfär som får publiken att träda in i hennes värld, där du bjuds på allt från poetiskt vemod till befriande styrka.

Emma var bland annat en av konstnärerna som tog fram konstverket ”Jag vill hålla dig i min famn men får inte” som visades under Nobel Week Lights 2020.

NOBEL
WEEK
LIGHTS