Q&A

PraKTISK INFORMATION

De exakta datumen för 2024 års festival är inte fastställda ännu, men festivalen kommer att äga rum i början av december.

Nobel Week Lights 2023 ägde rum 2 – 10 december.

Nej, att delta i Nobel Week Lights är helt gratis!

Du hittar mer information om alla konstverk från tidigare år via länkarna i menyn.

Ja! Nobel Week Lights erbjuder gratis guidade turer på flera språk under festivalperioden. Kom tillbaka under senhösten 2024 för mer information.

Alla konstverk är utomhus. Vi har ett nära samarbete med konstnärerna och teknisk personal för att säkerställa att konstverken klarar allt vad Stockholms vinterväder kan innebära. Hittills har festivalen aldrig behövt stänga av ett konstverk på grund av väderförhållanden.

om nobel week lights

Nobel Week Lights är en årlig ljusfestival som lyser upp staden under årets mörkaste tid. Festivalen presenteras av Nobelprismuseet och bjuder in internationella och lokala konstnärer, designers och studenter att skapa storskaliga ljuskonstverk i stadsmiljön. Genom konstverken tolkas vetenskapliga upptäckter, litteratur och fredsarbete som belönats med Nobelpris. 

Festivalen, som äger rum under Nobelveckan i början av december, är en gratis kulturupplevelse som är tillgänglig för alla. Ljusinstallationerna belyser Nobelpristagarnas viktiga upptäckter på nya sätt, samtidigt som publiken får möjlighet att se Stockholms stad med nya ögon. 

Under Nobel Week Lights inbjuds alla som rör sig i staden att uppleva och dela enastående konstupplevelser tillsammans med nära och kära. 

Vi arbetar kontinuerligt för att sänka vår energiförbrukning och arbetar främst med lokala leverantörer för att stödja lokala företag och minska transportsträckor. Under 2022 års festival innebar nya tekniska lösningar att energiförbrukningen för konstverket på Stadshuset minskade med hela 40% jämfört tidigare år. Övriga installationer har en genomsnittlig effekt på bara 1 kW och förbrukar därmed väldigt lite energi.

Vi tar säkerhet på stort allvar. Festivalen och dess säkerhetspersonal samarbetar tätt med Stockholms Stads säkerhetsavdelning samt berörda myndigheter för att ge en trygg besöksupplevelse.

Nobel Week Lights presenteras av Nobelprismuseet och stöds 2023 av Stockholms Stad, Stockholms Handelskammare, Fagerhult, FAM, Grand Hôtel Stockholm, Einar Mattsson AB, Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse och Erling-Perssons Stiftelse, samt flertalet andra partners. För att se hela partnerlistan, besök vår partnersida.

Kontakta oss gärna på info@nobelweeklights.se om du har några andra frågor.