Q&A

PraKTISK INFORMATION

Nobel Week Lights 2023 äger rum 2 – 10 december.

Alla konstverk är upplysta mellan 16.00 – 22.00.

Nej, att delta i Nobel Week Lights är helt gratis!

Samtliga konstverk finns utställda i centrala Stockholm. Du hittar en karta på vår hemsida samt fysiska kartor vid konstverken och på Nobelprismuseet.

Du hittar mer information om alla konstverken på vår programsida.

Ja! Vi har en rad aktiviteter under veckan, mer information kan du läsa på vår eventsida.

Förutom de gratis aktiviteterna finns det även möjlighet att boka en guidad kajaktur. Läs mer på Stockholm Adventures.

Ja! Nobel Week Lights erbjuder gratis guidade turer på flera språk. Mer information och möjlighet att boka gratis biljett finns på sidan för guidade turer.

Det finns flera konstverk som är utmärkta att ta med dina barn till! Vi rekommenderar framförallt de interaktiva konstverken Rythmus, Kick it och Magic Carpets 2023, samt självklart konstverket på Stadshuset. Se hela programmet på programsidan.

De allra flesta av våra konstverk är tillgängliga för rullstolsanvändare eftersom de befinner sig ute i offentliga utrymmen. Tillgängligheten beror på den befintliga stadsmiljön. Tyvärr är inte alla platser idealiska för rullstolar då några av konstverken står på platser där det finns kullersten.

Vi uppskattar att det skulle ta ca 60-90min att se alla konstverk till fots. Men vi uppmuntrar besökare att ta sig tid vid konstverken och njuta av promenaden genom Stockholm. Vi rekommenderar därför att avsätta cirka två till tre timmar för att njuta av hela festivalen

Nobelprismuseets bistro är öppen under veckan och serverar kaffe, te och fika samt lunch och middag och är ett utmärkt ställe att sitta ner och värma sig på, samt lära sig mer om Nobelpristagare och deras upptäckter.

Andra platser som serverar dryck eller mat i närheten av festivalens konstverk är STF Af Chapman, Hotel Skeppsholmen, Torpedverkstan, Stadshuskällaren, Grillska huset, Chokladkoppen, Kaffekoppen, Under kastanjen, Lydmar Hotel, Nationalmuseum, Kulturhuset, Strandvägen 1, Dramaten och Fabrique.

Du kan läsa mer om vår årliga fototävling på vår eventsida.

Alla konstverk är utomhus. Vi har ett nära samarbete med konstnärerna och teknisk personal för att säkerställa att konstverken klarar allt vad Stockholms vinterväder kan innebära. Hittills har festivalen aldrig behövt stänga av ett konstverk på grund av väderförhållanden.

om nobel week lights

Nobel Week Lights är en årlig ljusfestival som lyser upp staden under årets mörkaste tid. Festivalen presenteras av Nobelprismuseet och bjuder in internationella och lokala konstnärer, designers och studenter att skapa storskaliga ljuskonstverk i stadsmiljön. Genom konstverken tolkas vetenskapliga upptäckter, litteratur och fredsarbete som belönats med Nobelpris. 

Festivalen, som äger rum under Nobelveckan i början av december, är en gratis kulturupplevelse som är tillgänglig för alla. Ljusinstallationerna belyser Nobelpristagarnas viktiga upptäckter på nya sätt, samtidigt som publiken får möjlighet att se Stockholms stad med nya ögon. 

Under Nobel Week Lights inbjuds alla som rör sig i staden att uppleva och dela enastående konstupplevelser tillsammans med nära och kära. 

Vi arbetar kontinuerligt för att sänka vår energiförbrukning och arbetar främst med lokala leverantörer för att stödja lokala företag och minska transportsträckor. Under 2022 års festival innebar nya tekniska lösningar att energiförbrukningen för konstverket på Stadshuset minskade med hela 40% jämfört tidigare år. Övriga installationer har en genomsnittlig effekt på bara 1 kW och förbrukar därmed väldigt lite energi.

Vi tar säkerhet på stort allvar. Festivalen och dess säkerhetspersonal samarbetar tätt med Stockholms Stads säkerhetsavdelning samt berörda myndigheter för att ge en trygg besöksupplevelse.

Nobel Week Lights presenteras av Nobelprismuseet och stöds av Stockholms Stad, Stockholms Handelskammare, Fagerhult, FAM, Grand Hôtel Stockholm och Einar Mattsson AB, samt flertalet andra partners. För att se hela partnerlistan, besök vår partnersida.

Kontakta oss på info@nobelweeklights.se så kontaktar vårt team dig. Observera att vi inte är öppna för några bidrag till 2023 års upplaga av Nobel Week Lights.

Kontakta oss gärna på info@nobelweeklights.se om du har några andra frågor.