Supernovor är bland de mest våldsamma händelserna i universum – i en stjärnas sista andetag exploderar dess massa i en spektral symfoni. Enorma mängder energi i form av gas och strålning frigörs vilket lyser upp en miljard gånger starkare än vår sol innan ljus ersätts av ett kosmiskt mörker. Simon Hagegård, Henric Strömberg och Ivan Wahren bjuder in dig till en promenad där du i centrala Stockholm får följa ljuset över en Supernova.

Nobelpriset i fysik 2011 tilldelades Saul Perlmutter, Brian P. Schmidt och Adam G. Reiss för deras upptäckter av universums accelererande expansion genom observationer av supernovor. För tioårsjubileet förvandlas Skeppsholmsbron till en gångväg fylld av färgskiftande ekon från de objekt de observerade. Stockholm ströms mörka vatten fungerar som en föränderlig och oförutsägbar tavelduk som likt kosmos slukar ljus.

Missa inte att luta dig ut vid centervalvet och för dig själv observera vad som reflekteras i mörkret under dina fötter.

I samarbete med Control Dept, Rebel Light och Stockholm Lighting med sponsring från GVA, Lumenpulse, Signify och Moderna Dansteatern.

Ljusprogrammering: Daniel Andersson, Control dept.

Simon Hagegård, Henric Strömberg och Ivan Wahren utgör en designtrio med mångfacetterad bakgrund – från ljussättning för scen & event till elteknik och film. De träffades genom sina studier i ljusdesign och projektering på Stockholms Tekniska Institut.

Ur deras gemensamma entusiasm för ljus föddes idén till Supernova – ett kosmiskt event fundamentalt för ljusets återfödelse från en döende stjärna till en spektral explosion.

Det är en primal instinkt att ljus får oss att känna oavsett om vi är medvetna om det eller ej, en övertygelse som driver trion till att skapa immersiva belysningsmiljöer. Genom att utmana sin kreativitet ämnar de att presentera visuella uttryck i den urbana miljön som öppnar upp för fantasieggande ljusupplevelser.

För Nobel Week Lights presenterar designtrion sin första storskaliga installation, den första av många.

NOBEL
WEEK
LIGHTS